Linux palvelimet ICT4TN021-5
Takaisin juureen

Kotitehtävä 1
27.8.2017

1. LiveTikun luonti

Työskentelyyn käytin seuraavilla spekseillä olevaa tietokonetta:

CPUIntel i7-6700K @ 4.00 GHz
MEM16.0 GB DDR4 @ 4000 MHz
SSDKingston SUV400S37960G 960 GB
GPUNVIDIA GeForce GTX 970
OSWindows 10 Pro

Ensimmäiseksi tein Linux-livetikun. USB-tikkuna käytin 4BG Kingston Datatraveler USB 2.0 -tikkua.

Linuxista käytin Ubuntu Desktop 16.04.3 LTS:ää. Käyttöjärjestelmän ISO-tiedoston lataus tapahtui osoitteesta https://www.ubuntu.com/download/desktop

ISO:n laittamiseksi USB-tikulle käytin Rufus 2.16:tta. Lataus osoitteesta https://rufus.akeo.ie/

Rufus on helppokäyttöinen työkalu boottaavan USB-tikun luontiin. Alla kuvana Rufuksen asetukset levykuvan polttoon.

Valitsin File Systemiksi FAT32, laitoin täpän ”Create bootable disk using ISO image”, ja valitsin viereisestä painikkeesta juuri ladatun ISO-tiedoston ” ubuntu-16.04.3-desktop-amd64.iso”

Tämän jälkeen boottaava USB-tikku oli luotu, ja testasin sitä läppärissäni. Alla läppärin speksit:

MODELAcer Aspire ES1-523
CPUAMD A8-7410 @ 2.20 GHz
MEM8.00 GB DDR3
SSDLiteon CV3-CE256 250 GB
GPUAMD Radeon R5
OSWindows 10 Home

Laitoin USB-tikun kiinni läppäriin sen ollessa sammuksissa, laitoin virrat ja painelin F12 päästäkseni Boot-menuun. Boot-menusta valitsin Kingston DataTravelerin. Tämän jälkeen ruudulle tuli Linuxin boottivalikko, josta valitsin "Try Ubuntu without installing". Ubuntu starttasi desktopille, ja sain yhdistettyä internettiinkin.

2. Listaa koneen rauta

Seuraavaksi listasin käyttämäni koneen raudan komennolla "sudo lshw -short -sanitize"

LSHW osaa muuttaa täydellisen outputin suoraan html-taulukoksi (sudo lshw -html > output.html), mutta -short tägiä käyttäessä taulukko ei muodostu. Short outputin kopioiminen webbisivulle terminaalista on kankeaa, sillä teskti tulee vain pitkänä pötkänä. Tässä kuitenkin lshw.txt, jossa teksti näkyy oikein, ainakin isolla näytöllä.

Vaihtoehtoisesti otin myös screenshotin:

2. Ohjelmien asennus

Seuraava tehtävä oli asentaa kolme vapaavalintaista ohjelmaa. Päätin käyttää terminaalia ohjelmien asennukseen. Terminaalin saa auki esimerkiksi right clickaamalla työpöytää, ja valitsemalla avautuvasta valikosta "Open Terminal". Yrittäessäni ladata koneelle ohjelmia törmäsin ongelmiin. Päivitin package-tiedot syöttämällä terminaaliin komennon sudo apt-get update, mutta silti komento sudo apt-get install ei löytänyt mitään ohjelmaa, vaan ilmoitti "Unable locate package" minkä vain asennuksen kohdalla. Googlailin ongelmaa ja löysin siihen ratkaisun tämän linkin takaa. Käyttäjän minerz029 kirjoittaman ohjeen avulla sain apt-getin toimimaan, ja pääsin installoimaan ohjelmia.

Gimp

Ensimmäiseksi valitsin kuvankäsittelyohjelman nimeltä Gimp. Asensin sen antamalla terminaaliin komennon sudo apt-get install gimp ja vastaamalla kyllä kaikkiin kysymyksiin. Ohjelma asentui ongelmitta ja pääsin piirtämään sillä kauniin kuvan:

Clementine

Toiseksi ohjelmaksi asensin musiikkisoittimen nimeltä Clementine. Asennus samaan tyyliin kuin Gimp, eli kirjoitin terminaaliin sudo apt-get install clementine ja vastasin kyllä kysymyksiin. Kävin hakemassa omasta Google Drivestäni koneelle vielä biisin jonka voin sitten ohjelmalla soittaa. Clementinen käyttöliittymä oli niinkin yksinkertainen, kuin drag & drop -tyylillä vein biisin sovellukseen, ja painoin playta.

I-Nex

Kolmanneksi ohjelmaksi valitsin I-Nexin, joka on sovellus joka listaa tietokoneen speksit yksinkertaisessa graafisessa käyttöliittymässä. Asensin ohjelman komennolla sudo apt-get install i-nex.

3. Ohjelmien lisenssit

Kaikki kolme sovellusta on listattu GNU General Public Licensen alle. Linkki lisenssiehtoihin on tässä. Tiivistettynä lisenssi on siis yleinen vapaan ohjelmiston lisenssi, joka antaa käyttäjälle vapauden ajaa, opiskella, jakaa ja tehdä muutoksia sovellukseen. Käyttäjän toimia ei siis ole mitenkään rajoitettu, vaan tämä on vapaa tekemään sovelluksella oikeastaan mitä vain, mihin vain tarkoitukseen. Hän saa jakaa sitä ilmaiseksi eteenpäin, saa tehdä sillä rahaa, ja saa tehdä muutoksia sen toimintatapaan.

4. Windows-sovellusten Linux-vastineet

Seuraava tehtävä oli listata käyttämiäni (Windows-)sovelluksia, ja listata niitä vastaava vapaa Linux-ohjelma.